Omvormend beheer

Boesj is bij uitstek de partner om terreinen door middel van omvormend beheer een hogere belevingswaarde en een biodiversiteitstoename te realiseren. Voor ons is dit het laaghangend fruit om aan uitdagende doelstellingen te beantwoorden. De groene buitenruimte is lange tijd voornamelijk op kosten onderhouden. Door een verschuiving naar beleving en biodiversiteitswaarde, kan Boesj met behulp van ecologisch beheer uw helpen uw doelstellingen te behalen.

Met een bevlogen team van groen professionals;

  • inventariseren we uw behoeftes

  • en welke potentie een terrein heeft, zowel ecologisch als qua beleving

  • maken we een ecologisch beheerplan

  • voeren we ecologisch beheer zelf uit
  • werken we conform de relevante gedragscode Wet Natuurbescherming
  • streven we naar een zo laag mogelijke co2 uitstoot met behulp van accu gereedschap en transport
  • voorzien we omwonenden en andere belanghebbende van informatie over de werkzaamheden

Struweel revitalisatie

Door een struweel of een houtwal weer open te maken en daarmee te voorzien van lucht en licht kan deze weer tot bloei komen. Qua beleving en ecologische waarde maakt het een wereld van verschil dat struiken en bomen hun natuurlijke vorm en functie weer terugkrijgen. Daarbij is af en toe een flinke snoeibeurt noodzakelijk. 

Situatie voor

Het gras wordt regelmatig gemaaid en de houtwal wordt jaarlijks met de klepelmaaier in vorm gesnoeid. Het graspad wordt daarmee vrijgehouden, maar de bosrand zal weinig tot geen bloei vertonen. Ook de belevingswaarde is minimaal.

Situatie na

De singel is op meerdere plekken stevig teruggezet, in golvende patronen. Daardoor krijgen bestaande en nieuwe struiken weer kans om zich volledig te ontwikkelen en zijn er weer mogelijkheden om tot bloei te komen. Dit geeft een meer natuurlijk beeld en geeft ruimte aan flora en fauna. Het schouwpad is opgeheven, dit gebeurt alleen nog vanaf de kant van de weg.

Gefaseerd maaibeheer

Het aanpassen van het maaibeheer is een redelijk eenvoudige manier om biodiversiteit en beleving een impuls te geven. Door het maaien te beperken tot enkele keren per jaar en daarnaast niet alles te maaien zorgen we voor een gevarieerd en bloemrijk grasland. We maaien daarbij maximaal 70% van het oppervlak, met een hoge maaihoogte (+10cm) en voeren het maaisel af om verschraling te stimuleren. Wanneer er ruimte is verwerken we het maaisel op locatie.

Middenin de bebouwde kom maaien we 1 keer per jaar ruim twee/derde van het terrein en voeren we het maaisel af. De soorten rijkdom op deze locatie op het zand is na 4 jaar beheer hoog voor een relatief klein oppervlakte zo tussen de huizen. 

Meer informatie ontvangen over het ecologisch beheer van uw project?