Klimaatadaptie
Het klimaat is constant aan verandering onderhevig, we hebben nu vaker te maken met extreem weer. De groene buitenruimte leent zich bij uitstek om, middels klimaatadaptieve maatregelen en robuuste beplanting, met deze extremen mee te bewegen. Door meer ruimte te creëren voor water middels grondwerk kunnen we wateroverlast bij hevige regenval voorkomen. Bij extreme hitte zorgt de juiste mix van beplanting voor verkoeling binnen de bebouwde kom, groen maakt dan echt het verschil.
Klimaatadaptieve oplossingen die Boesj kan realiseren op een rij;
Door aanplant van struweel, ruimte te geven aan ruigte en bloemrijk grasland in combinatie met enkele laagtes in het terrein, wordt middenin een woonwijk weerstand geboden bij extreme hitte en regenval. En het ziet er nog mooi uit ook!
Veelgestelde vragen over klimaatadaptie
Klimaatadaptatie is in het kort het omgaan met verandering. Verandering die wordt gestuwd door een opwarmende aarde. Weerspatronen worden moeilijker te voorspellen, we krijgen meer te maken met extremen, voorbeelden hiervan zijn; hittestress, te weinig of juist te veel water. Deze onvoorspelbaarheid vraagt om een openbare ruimte die beter om kan gaan met deze snel veranderende weersbeelden.
De groene buitenruimte leent zich bij uitstek om, middels klimaatadaptieve maatregelen en robuuste beplanting, met deze verandering mee te bewegen.
Met het creëren of verbeteren (revitaliseren) van groene plekken binnen de bebouwde kom kan hittestress worden voorkomen. De veelal stenige omgeving wordt dan door middel van schaduw en verdamping voorzien van verkoeling. Ook gazon vervangen door bosplantsoen (bomen en struiken) biedt een hoger verkoelend effect.
Een ander voorbeeld is ruimte vrijmaken binnen de groene ruimte voor water, dit kan in de vorm van bijvoorbeeld WADI’s, maar ook ondiepten in het landschap. Bij pieken in de regenval kunnen deze plekken zorgen voor een veilige plek voor het overtollige water. Dezelfde plekken kunnen ook dienstdoen als opslag van water als voorraad voor langdurige droge perioden.
Bomen en struiken (en groen in zijn algemeenheid) hebben een vertragend effect op extreme neerslag (wateroverlast.) Door het bieden van schaduw en verdamping zorgt het groen voor verkoeling bij hoge temperaturen in de bebouwde omgeving. Gevallen blad zorgt voor een gezonde bodem waardoor meer water vastgehouden kan worden, wat bij droogte weer beschikbaar is.