Revitalisatie

Om een grote stap te zetten in het verhogen van biodiversiteits- en belevingswaarde van een terrein kan een revitalisatie traject worden gestart. Ook klimaatadaptieve maatregelen kunnen daarin worden verwerkt.

Boesj werkt bij voorkeur integraal, we pakken een gebied graag in zijn geheel aan. In de aanloop naar de uitvoer betrekken wij belanghebbende, zoals bijvoorbeeld omwonenden of andere gebruikers, bij het ontwerptraject. Tijdens de uitvoer houden wij hun op de hoogte van de ontwikkelingen. Na afronding van het revitalisering traject laten wij zien wat we samen hebben gerealiseerd.

Een revitalisering project kan bestaan uit;

  • gradiënten toevoegen door grondverzet
  • inheems plantmateriaal gebruiken om meer biodiversiteit te realiseren
  • poelen en wadi’s in het terrein opnemen
  • biotopen toevoegen zoals bloemrijkgrasland, ruigten en overgangen tussen water en land
  • bestaand struweel en eentonig bomenbestand dunnen en/of rooien om diversiteit te vergroten
  • dood hout introduceren, door kap of ringen van bomen
  • houtrillen toevoegen in het terrein waar snoei afval kan worden ondergebracht
  • paden verwijderen, restaureren of toevoegen
  • andere wensen van de opdrachtgever of stakeholders

Voorbeelden

Situatie voor

Het gras wordt enkele keren per jaar gemaaid en de houtwal (op het oosten gericht) wordt met de klepelmaaier 1 keer per jaar gesnoeid. Een zoom, mantel en kernopbouw is niet te herkennen, een lage diversiteit aan biotopen is het gevolg. Bloei en daarmee dracht voor insecten is minimaal aanwezig.

Situatie na

Door diverse bosrand beplanting toe te voegen en ook het verloop richting sloot van gradiënten te voorzien in combinatie met het inzaaien van een inheems bloemenmengsel, krijgt de houtwal weer een natuurlijke opbouw.

Situatie voor

Een bospad waarbij de toegankelijkheid beperkts en door gering of geen onderhoud ruigtekruiden als brandnetel vrij spel hebben.

Situatie na

Esdoorn opschot is verwijderd, er is ruimte gemaakt voor een breed en goed begaanbaar pad wat uitnodigt om het bos te ontdekken.

Situatie voor

Door het gazon regelmatig en in zijn geheel te maaien ontstaat er ééntonig beeld met lage biodiversiteitswaarde

Situatie na

Het nieuw aangeplante bosplantsoen wordt omzoomd door een kruidlaag van inheemse bloemen, het nieuw pad wordt voorzien aan beide zijden van een grasrand met als resultaat een verzorgd aanzicht.

Meer informatie ontvangen over het ecologisch beheer van uw project?