Inheemse beplanting
In al onze projecten maken we gebruik van inheems en waar mogelijk autochtoon plantmateriaal. Kiezen voor inheems is kiezen om de biodiversiteit een impuls te geven. Door soorten aan te planten die hier al van oudsher voorkomen ondersteun je andere flora en fauna die van oudsher een relatie met deze soorten hebben. Zowel de bomen, het bosplantsoen, vaste planten en zaadmengsels die we gebruiken zijn inheems.
Onze voorkeur is een integrale aanpak bij plantprojecten, wat betekent dat we:
In onze beplantingsplannen is het bodemtype leidend, zo zorgen we er voor dat de juiste plant op de juiste plaats terechtkomt.
Veelgestelde vragen over inheemse beplanting
Dit zijn alle planten die zich zonder menselijke tussenkomst in de lage landen hebben gevestigd. Deze planten hebben zich aangepast aan het klimaat en de bodem die hier aanwezig is.
Inheemse planten staan niet op zich, maar zijn onderdeel van een ecologisch netwerk. Er zijn verbindingen met andere inheemse soorten; schimmels, bodemleven, insecten, amfibieën, vissen, zoogdieren en vogels. Alles is met elkaar verbonden. Deze relaties tussen flora en fauna zijn door de eeuwen heen gegroeid. Door te kiezen voor inheemse beplanting verstevigen we het lokale ecosysteem en verbeteren we de biodiversiteit.
Doordat inheemse planten optimaal zijn aangepast aan de lokale omstandigheden zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen en bieden ze een grote diversiteit inheemse dieren en insecten voedsel en huisvesting. Daarnaast halen ze natuurlijk ook CO2 uit de atmosfeer en zorgen ze dat de bodem gezond blijft.