Ecologisch beheer2024-08-09T06:58:44+00:00

Ecologisch beheer

Boesj kan u van dienst zijn bij alle facetten van het regulier ecologisch & extensief beheer. Mooie biodiverse plekken met hoge belevingswaarde realiseren is natuurlijk super, maar passend beheer zorgt ervoor dat het ook een succes blijft. We richten met het beheer niet op een bepaald eindbeeld, Boesj geeft liever ruimte aan natuurlijke processen met als doel een prikkelende en robuuste groene buitenruimte. Daarbij is goed observeren een pré om vervolgens een beheerstrategie te vormen welke meebeweegt met veranderingen in het terrein.

Deze filosofie komt bij elk aspect van het beheer naar voren. Boesj is ingericht om het beheer integraal invulling te geven, we pakken een terrein graag in zijn geheel aan. We verbinden ons met de plek die we beheren en delen onze bevindingen met de stakeholders, dat kan in het veld (informatieborden, excursies) maar ook via sociale netwerken of andere beschikbare kanalen.

Onze dienstverlening bestaat uit

  • inventarisatie en uitvoeren beheerwerkzaamheden voor

    • Bomen
    • Bloemenweides
    • Bloemrijkgrasland
    • Struweel
    • Houtwallen
    • Ruigtes
    • Wadi’s, poelen en natuurlijke oevers
  • ecologische beheerplannen opstellen

  • communicatie naar stakeholders (omwonenden, leerlingen, medewerkers of andere geïnteresseerden)

  • educatie met groen als middel

Tijdens een avondwandeling door verschillende terreinen gaan we in gesprek met omwonenden, we luisteren naar hun wensen en bedenkingen en leggen uit wat zij van ons kunnen verwachten.

Veelgestelde vragen over ecologisch beheer

Wat is ecologisch beheer?2024-08-09T06:43:03+00:00

Op een ecologische of natuurlijke wijze beheren is het onderhouden van het groen met natuurlijke processen als leidraad.  Er is geen eindbeeld, verval mag ook plaatsvinden en (groen) afval bestaat niet, wat doodgaat is voeding of huisvesting voor andere soorten (bv stengels van uitgebloeide kruiden waar insecten in kunnen overwinteren.)  In het beheer wordt er rekening gehouden met de wensen van de mens, maar juist ook met die van inheemse dieren en planten. Het onderhoud is op een grotere biodiversiteit gericht en een hogere belevingswaarde van het (openbaar) groen. Het krijgt door het beheer een kwalitatieve impuls. Daarbij zijn factoren als vocht, voedsel, veiligheid, voortplanting en verbinding een belangrijke leidraad voor het vormgeven aan het onderhoud.

Waarom is ecologisch beheer belangrijk?2024-08-14T09:40:56+00:00

De biodiversiteit (het totaal van alle in het wild voorkomende soorten planten en dieren) loopt snel achteruit. Door op een natuurlijke wijze te beheren zorgen we voor een kwalitatieve verbetering van de leefomgeving van planten en dieren. Hiermee zorgen we ervoor dat de soorten wilde planten en dieren die Nederland rijk is weer kunnen herstellen naar gezonde aantallen.

Welke principes liggen ten grondslag aan ecologisch beheer?2024-08-14T11:37:01+00:00

Duurzaamheid, diversiteit en dynamiek zijn de principes die ten grondslag liggen aan goed ecologisch beheer. Wanneer deze 3 principes in balans zijn, dan kun je spreken over succesvol natuurlijk beheer. Duurzaamheid vertaalt zich naar minimale aan- en afvoer van grondstoffen, maar ook zoveel mogelijk werken zonder uitstoot van stikstof, CO2 of gebiedsvreemde stoffen. Het is ook een combinatie van een visie op korte termijn en lange termijn. Welke doelen willen we nu behalen en hoe is dat te verenigen met doelen voor een periode van bijvoorbeeld 50 jaar.

Door de diversiteit te laten toenemen zorgen we ervoor dat de natuur robuuster wordt en daarmee beter om kan gaan met verandering. Wanneer bepaalde soorten door bijvoorbeeld droogte of zeer lange natte periodes het zwaar krijgen, zijn er andere soorten die juist met die omstandigheden beter uit de voeten kunnen.

En wanneer er uitval is, dan is dat niet iets wat we gelijk corrigeren, deze dynamiek biedt juist weer ruimte aan andere soorten om de vrijgekomen plek in te nemen.

Meer informatie ontvangen over het ecologisch beheer van uw project?

Ga naar de bovenkant